Publicat de: maricu13 | noiembrie 12, 2009

Despre bani…

BaniSurprinzător, astăzi, unele jurnale de ştiri sportive şi-au început ediţia vorbind despre maraton. Nu au fost însă informaţii despre o anume cursă în sine, despre efortul sportiv sau despre cine ştie ce performanţă, ci doar despre cît de mare este prima de participare pe care o va primi Constantina Diţă, care duminică va alerga prima ediţie a maratonului de la Yokohama.
Prima este consistentă, de 350 de mii de dolari, cărora li se pot adăuga alţi 150 de mii, dacă actuala campioană olimpică va cîştiga cursa. Însă, Vali Tomescu, antrenorul campioanei române, este sceptic că acest lucru se va întâmpla:  „Accidentările din acest an au fost unele uşoare, însă pentru o atletă de vârsta sa trebuie avută o şi mai mare grijă pentru a nu recidiva. Pentru ea, acest maraton constituie o participare în calitate de «primadonă», japonezii purtându-i un respect imens. Ei sunt însă şi realişti, acceptând că obiectivul principal îl reprezintă terminarea cursei. Un rezultat ce i-ar oferi un imbold pentru 2010″, a  spus Tomescu pentru ProSport.
Maratonul de la Yokohama, cursă internaţională exclusiv feminină, înlocuieşte în calendarul competiţional maratonul de la Tokyo, care a încetat după 30 de ediţii din cauza dificultăţilor legate de oprirea traficului în ziua cursei. Fiind prima ediţie, organizatorii încearcă să atragă atenţia asupra maratonului de la Yokohama, unde alături de Diţă-Tomescu a fost invitată şi vice-campioana olimpică Catherine Ndereba, ca şi alte alergătoare de top.

Nu mai e o noutate că multe competiţii de alergare sunt în fapt afaceri serioase, unde se pun în joc milioane, în contextul unei audienţe pe măsură. Anul acesta se estimează că firmele americane de profil au cheltuit aproximativ 86,1 milioane de dolari pentru sponsorizarea curselor de maraton, triatlon, 10.000 metri sau a altor evenimente legate de alergare. În ciuda crizei, sponsorizările au fost cu circa 2.5 la sută mai mari decît anul trecut.

Şi pentru că tot vorbim de bani… Cîştigătorul crosului “15 noiembrie”, care urmează să se desfăşoare sîmbătă la Braşov, va primi 2500 lei, în timp ce primii alergători amatori vor primi, la diferite categorii de vîrstă, cîte 50 de lei. Nu mai stau să calculez cît înseamnă aceste sume în dolari.


Lasă un comentariu

Categorii