Publicat de: maricu13 | iulie 27, 2010

Clătește, nu e nevoie să înghiți!

Unii spun că e o descoperire importantă. Alții, doar că e mai curînd vorba de efectul de placebo. Cert este că cercetători britanici au anunțat că în sporturile de anduranță, inclusiv maraton, performanțele sportive se pot îmbunătăță prin simpla clătire a gurii cu o soluție care să conțină carbohidrați.

Conform New York Times, este însă obligatoriu ca respectivii carbohidrați să fie naturali și nu sintetici. Cercetătorii au folosit o soluție de apă și un derivat de amidon, fără miros, numit maltodextrină.

Explicația procesului e simplă: creierul detectează carbohidrații din băutură încă din momentul în care aceasta vine în contact cu papilele gustative. Se trimite un semnal la mușchi care, fiind „informați” că sosește o sursă de energie, lucrează mai intens pentru o perioadă lungă de timp. Noua tehnică poate fi utilă mai ales sportivilor care au unele reacții adverse, precum crampe la stomac, din cauza consumului de băuturi cu carbohidrați.

Discuțiile despre efectele carbohidraților, mai exact a momentului în care aceștia încep să furnizeze energia necesară organismului aflat într-un proces fizic intens, sunt destul de vechi. Studiile practice citate aici arată, se pare, că simpla clătire a gurii cu o soluție cu carbohidrați are efecte vizibile asupra performanței. Sunt însă în continuare antrenori care consideră că băuturile energizante este obligatoriu să fie înghițite.

Publicitate

Răspunsuri

  1. Nu mai folositi diaritice! Pentru ca textul devine enervant la citit cu…patratele!

  2. Asa este, are dreptate Gramatik
    confirm!
    🙂

  3. … chestia asta cu clatitu’ e chiar geniala!
    ar fi grozav daca s-ar putea extinde un pic…
    spre exemplu:
    Nu mai mancati! e suficient sa va clatiti ochii prin piata, uitandu-va la tarabele cu legume si fructe, creierul urmand sa arhiveze / stocheze imaginile in Folderul:
    ”da, sunt satul si nu mai mi-e foame”
    :)))

  4. Salut Gramatik si Liviu,
    imi pare rau pt dificultatile legate de citirea diacriticelor. Nu am mai primit astfel de „reclamatii” pina acum. Intai sa ma explic: tin sa folosesc diacritice din respect pt limba romana. Mi se pare important sa scrii corect gramatical, clar si simplu chiar si pe un blog despre alergare. E netu’ plin de exemple contrare.
    Nu ma pricep la chestiile tehnice, dar cred ca ati putea sa incercati sa cititi folositi Mozzila, setata corespunzator in prealabil.

    Pe de alta parte, Liviu, mie mi s-a parut extrem de interesant studiul amintit mai sus si chiar l-am luat in serios. Stii prea bine ca folosirea gelurilor energetice, mai ales cind iei destul de multe (4-6) la un maraton mai dificil are efecte secundare, dureri de stomac, greata, mai exact. Eu o sa incerc sa aprofundez acest subiect.

    numai bine
    Marian

  5. Exista un petic (patch) de la Microsoft care rezolva problema diacriticelor:

    http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=0ec6f335-c3de-44c5-a13d-a1e7cea5ddea&DisplayLang=ro

  6. curios de stiut daca exista pe lume sporivi care doar isi clatesc gura cu solutii de carbohidrati, dupa care scuipa, si au si rezultate.

    • Fiecare dintre sportivii cu rezultate are propria bautura de rehidratare, optimizata pentru propriile nevoi. Hidratarea e o conditie de baza a performantei si nu stiu niciun alergator performant care sa nu inghita bautura de rehidratare.

  7. „…chestia asta cu clatitu’ e chiar geniala!?”
    E chiar mai geniala decat credeti. Cu putina grija pentru natura, sa nu se arunce carbohidratii gata clatiti pe jos, ci intr-un vas-recuperator, s-ar putea face economie de minim 100.000 de sticle de Gatorade la Marathon de Paris, de exemplu. In loc in loc de multe tone de carbohidrati risipiti, s-ar putea clati, cu doar doi-trei litri, toti cei 30.000 de participanti. Scarbos comentariu, recunosc!

  8. pe asta nu am mai auzit-o… :d insa interesant


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: