Publicat de: maricu13 | mai 11, 2010

Ce oprește moartea celulelor?

Exercițiile fizice intense aduc beneficii majore sănătății, arată un recent studiu, care subliniază că alergarea curselor de maraton poate să încetinească procesul de distrugere auto-programată a celulelor (denumit științific apoptoză).

Cercetători de la universitatea ‘Tor Vergata’ din Roma au analizat probe de sînge luate de la zece atleți amatori imediat după ce au alergat o cursă de 42 de km și au constatat că procesul de disoluție a celulelor este suspendat, relatează Science Daily.

„Apoptoza este o funcție fiziologică normală, care depinde de o mulțime de factori, dintre care unii pot fi influențați pozitiv de exercițiile fizice intense. Pentru prima dată am reușit să arătăm că mișcarea influențează familia de proteine a sirtuinei”, a declarat Gabriella Marfe, care a condus echipa de cercetători. „Sirtuina joacă un rol crucial în protejarea țesuturilor musculare și a oaselor, ca și a neuronilor, iar asta explică de ce exercițiile fizice și consumul caloric redus sunt benefice pentru încetinirea procesului de îmbătrînire”.

Autorii recomandă însă ca exercițiile dificile să fie realizate cu atenție, pentru că exercițiile fizice epuizante, fără sfatul unui specialist, pot dăuna sănătății.

Publicitate

Răspunsuri

 1. … de 2000 de ani poporul roman are prin traditie o dieta saraca in calorii de 200 de zile pe an , dieta care reprezinta postul crestin ortodox , daca alaturi ar exista si „putina” miscare , am deveni aproape „nemuritori” .
  cristi .

 2. Hmmm…
  iau in cheie serioasa cele spuse de tine, si de aceea imi permit sa te completez. Crestinismul nu e chiar atit de vechi pe aceste meleaguri, poporul roman are o istorie si mai scurta, iar in plus nu toata lumea a tinut/tine postul. Cit despre nevoia de mai multa miscare, aici iti dau intru totul dreptate.
  cu prietenie, Marian

  • … miii de scuze , raspund celor scrise de dumneavoastra cu teama de a nu provoca o polemica … , cu respect va scriu ca dovezi de patrundere a crestinismului in Dacia sunt din jurul anului 300, prin Dobrogea , … va rog a vizita urmatoarea pagina : http://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_cre%C5%9Ftinismului_pe_teritoriul_Rom%C3%A2niei , … am folosit imaginea existentei in viata noastra a acelei „reguli” date de cult, postul, reguli care parca nu ar fi intamplatoare, reguli care par a veni in intampinarea „tineretii fara batranete” …
   Cu Consideratie ,
   cristi.

 3. Nu e nicio suparare, dimpotriva, ma bucur ca dialogam. Cum insa discutia nu se mai refera la alergare (acesta fiind „obiectul” blogului de fata), am mutat-o pe privat.

  cu aceeasi consideratie
  Marian


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: