Publicat de: maricu13 | mai 6, 2010

O poveste britanică

Britanicii cred și acum că a fost evenimentul sportiv comparabil cu ajungerea pe Lună. Pe 6 mai 1954, Roger Bannister a alergat pe stadionul Iffley Road din Oxford într-o cursă a cărei miză a fost coborîrea sub patru minute pe milă.

În uralele a trei mii de spectatori,  Roger Bannister avea să reușească un timp de 3min:59.4sec, iar la capătul cursei avea să fie atît de epuizat încît s-a simțit ca „un glob de lumină explodat, fără  nicio dorință de a mai trăi”. Doar 46 de zile mai tîrziu, australianul John Landy avea să doboare la rîndul său recordul mondial, alergînd în 3min:58sec. Ca în atît de multe alte ocazii, istoria avea să îl țină minte însă pe Bannister.

E ceva atît de britanic în toată această poveste… Întîi, faptul că se alerga o milă, adică echivalentul a 1609m. Sau dacă vreți să fiu pedant, distanța exactă este 1609,344m. Apoi, toată zarva din jurul cursei nu ar fi fost posibilă dacă nu ar fi fost legată de ceva extrem de simplu: cifra patru. „Dacă aș fi alergat distanța în metri, nimeni nu ar fi fost atras de recordul echivalent pe 1500m, care ar fi fost de 3min:41.8sec. Așa însă se poate vorbi că a fost ceva magic legat de timpul de patru minute”, declara Roger Bannister.

Și, nu în cele din urmă, extrem de britanic e modul în care crainicul a anunțat victoria lui Bannister: „Doamnelor și domnilor, iată rezultatul cursei de o milă: pe primul loc, numărul 41, RG Bannister, cu un timp care e un nou record al acestui stadion și care – dacă va fi validat – va fi un nou record al unui nativ britanic, al unui cetățean britanic, al tuturor celor de pe insula britanică, nou record european, al Imperiului britanic și un nou record mondial”.

Mai jos, imagini de arhivă din timpul cursei.

Publicitate

Răspunsuri

  1. light bulb = bec, nu glob de lumina.

  2. De acord Calin, insa am preferat o traducere literara, in spiritul celor spuse de Bannister. Am preferat traduceri asemanatoare si in alte situatii (ex- British all-Comers). Multumesc pentru observatie

  3. Parca auzi tema muzicala din Chariots of Fire …


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: