Publicat de: maricu13 | februarie 28, 2010

Un maratonist la Berlinală. Sau spărgător de bănci?

Dorinţa de a învinge, de a fi cel mai bun este ceea ce l-a împins mereu de la spate pe Johann Kastenberger. Numai că el, un austriac oarecare, şi-a canalizat energia în mod contradictoriu: atît spre cîştigarea curselor de maraton (unde a fost competitiv, câştigînd mai multe competiţii naţionale) cît şi spre… jefuirea băncilor.

În acest din urmă domeniu chiar a excelat. Kastenberger, cunoscut sub numele de “Pumpgun Ronnie” a avut în anii 80 momentele sale de notorietate pentru cele circa 10 jafuri la care se pare că este autor. Presa a relatat pe larg despre el, a devenit şi erou de roman pentru ca recent, la Berlin, să aibă loc premiera mondială a filmului “Spărgătorul”, care pleacă de la întîmplări reale din viaţa sa.

Ce îi atrage însă pe oameni la astfel de personaje? Mi s-au părut inspirate, în acest context, cîteva din declaraţiile regizorului filmului, Benjamin Heisenberg care spune, printre altele: “Sportul implică o anumită doză de auto-torturare dar şi o bucurie specială. Victoria este desigur importantă dar cred că aceasta nu e satisfacţia supremă. Cred că cel mai important e chiar faptul de a alerga, de a merge înainte. Maratoanele reprezintă o modalitate de a acoperi distanţe lungi exclusiv prin forţe proprii. Regularitatea şi cadenţa alergării sunt fascinante, în acest caz.

Pe de altă parte, jefuirea unei bănci este tot o formă de a merge pînă la capăt, de a depăşi limitele, cele stabilite de societate în acest caz. Solitudinea spărgătorilor – care este specifică şi maratoniştilor – presupune atît eliberare cît şi o formă de exil”.

Kastenberger a căutat situaţiile limită. “În tot ce a făcut el a dat dovadă de o linişte şi o meticulozitate specifică budiştilor. Combinaţia aceasta este pozitivă şi fascinantă, dar în acelaşi timp auto-distructivă.”, mai spune regizorul. În viaţa reală“Pumpgun Ronnie” s-a sinucis în momentul în care este încercuit de poliţie. În film, sfîrşitul său este altul.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: