Publicat de: maricu13 | februarie 3, 2010

Cînd mai mult înseamnă mai bine!

Cît de mult este bine să alergi pe săptămână, să zicem? Sau, poţi să creşti continuu – în limite rezonabile, desigur – distanţa parcursă în antrenamente? Care sunt limitele fizice pe care le poţi atinge? Nu o dată mi-am pus aceste întrebări.

Un recent studiu, despre care se spune că este unul dintre cele mai elaborate, desfăşurat pe distanţa a 20 de ani şi pe un eşantion de peste 100 de mii de alergători, ajunge la o concluzie încurajatoare: chiar dacă alergi mult, efectele asupra sănătăţii sunt benefice.

Conform cercetătorului Paul Williams, de la Lawrence Berkely National Laboratory, persoanele care aleargă cel mult 50 de mile (circa 80 km) pe săptămînă sunt mai puţin predispuse bolilor de inimă sau pericolului de a suferi un atac cerebral. Totodată, se previn mai bine problemelor oculare precum glaucomul sau cataracta.

Evident, nu oricine şi nu oricînd poate face acest lucru, însă concluzia studiului este că poţi creşte distanţele parcurse şi orele de antrenament mult peste limitele stabilite în mod tradiţional.

William este, de aceea, un critic al mesajelor de genul: “pentru sănătatea voastră e bine să mergeţi pe jos de trei-patru ori pe săptămînă”. “Studiul meu arată că dacă te antrenezi mai mult, cu atît este mai bine pentru sănătate”, spune Paul Williams.

Beneficiile asupra stării generale de sănătate nu se datorează însă numai alergării, ci oricărui tip de activitate fizică aerobică, şi cu cît faci mai mult mişcare cu atît este mai bine, arată studiul menţionat.

Desigur, nu i se poate cere oricui să se apuce să alerge o cursă de maraton. Dar mai multă mişcare sigur nu strică.

Publicitate

Răspunsuri

  1. Night at the Museum: Battle of the Smithsonian (2009)
    Teddy Roosevelt’s: „The key to happiness is… physical exercise!” 🙂

    • Nu am vazut filmul, dar sunt intru totul de acord cu cele spuse de Roosvelt…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: