Publicat de: maricu13 | august 21, 2009

Ghici cine iese campion!

maratonChiar dacă nu sunt tot atât de prestigioase precum Jocurile Olimpice şi nici nu aduc tot atîta glorie, Campionatele Mondiale nu sunt deloc de un eveniment secundar. La Berlin, în acest week-end, va fi momentul maratonului. Pentru prima dată în istoria campionatelor mondiale de atletism, proba masculină (sâmbătă) şi cea feminină de maraton se vor desfăşura în două zile consecutive, ceea ce presupune o mare aglomeraţie de vedete.

E drept că lipsesc unii alergători de top, printre care deţinătorul recordului mondial la masculin, etiopianul Haile Gebrselassie (care îşi propune un nou record la maratonul de la… Berlin, din 20 septembrie) sau kenyanul Sammy Wanjiru (care se pregăteşte pentru cursa de la Chicago). Iar în proba feminină vor lipsi campioana olimpică Constantina Diţă Tomescu, campioana en-titre Catherine Ndereba (Kenya) ca şi deţinătoarea recordului mondial, britanica Paula Radcliffe (din motive medicale) sau dubla câştigătoare a maratonului de la Londra, Irina Mikitenko.

Care sunt în aceste condiţii favoriţii?

La feminin, prin prisma celor mai buni timpi, favorite ar fi chinezoaica Zhou Chunxiu (medaliată cu bronz la JO, dar care anul acesta nu a avut rezultate deosebite), americanca Kara Goucher (dacă va cîştiga, va crea sigur o imensă dezbatere legată de modul în care s-a antrenat; voi reveni asupra acestui subiect), Dire Tune şi Bezunesh Bekele (Etiopia) sau Helena Kiprop.

Chiar dacă specialiştii nu le cotează printre favorite, echipa românească include alergătoare foarte bune – Lidia Şimon, Luminiţa Talpoş şi Nuţa Olaru – care oricând pot produce o mare surpriză. Plăcută, e de dorit.

Cel mai rapid dintre bărbaţi pare a fi kenyanul Abel Kirui, care anul acesta a terminat maratonul de la Rotterdam în 2:05:04. Alţi trei alergători au timpi sub 2h şi 6 minute, respectiv Jaouad Gharib (Maroc, campion mondial în 2003), etiopianul Tsegay Kebede (câştigător al maratonului de la Londra în 2009) şi marocanul Abderrahim Jaoud Goumri. Dintre numele familiare marilor curse mai merită menţionaţi Robert Kipkoech Cheruiyot, Deribe Merga, Benjamin Kiptoo, Marilson Dos Santos sau Daniel Rono.

Traseul maratonului de la Berlin e considerat drept unul dintre cele mai rapide din lume. E de aşteptat ca şi week-endul acesta, probele de maraton din cadrul Campionatelor Mondiale să fie un adevărat regal al rezistenţei, vitezei şi implicit al frumuseţii de a alerga.

Reclame

Responses

  1. Kara Goucher dupa cum s-a vazut e supra-cotata, cu tot cu casa aia de altitudine nu face mare branza in fata concurentei.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: