Publicat de: maricu13 | august 26, 2008

Presa pe fuga

Superba victorie a Constantinei Dita Tomescu la maratonul olimpic constituie, inevitabil, un motiv pentru a ajunge tot mai mult in atentia presei. In editia de astazi a Gazetei Sporturilor este publicat un reportaj despre viata ei in Statele Unite, cu multe amanunte despre familie, vecini, prieteni. Interesante sunt motivele, rezumate de reporter, pentru care Pusa (asa cum este numita de prieteni Dita-Tomescu) a ales sa se stabileasca si sa se antreneze in SUA.
– intai de toate, se antreneaza in Boulder, oras la 35 de mile de Denver si aflat la o altitudine de 1800 de metri. Antrenamentul la altitudine e esential pentru obtinerea de performante.
– pentru liniste, iarasi un lucru esential pentru concentrarea necesara performantei
– pentru respectul pe care il au americanii pentru sport. Soferii americani impart carosabilul cu biciclistii si alergatorii, care au banda lor speciala. In jurul casei Constantinei exista zeci de poteci asfaltate facute speciali pentru alergatori si care in timpul iernii sint mereu curatate. “Unde gasesc eu in Romania asa ceva?”, intreaba retoric Pusa.

Si tot in Gazeta Sporturilor a fost publicat recent un interviu cu Valeriu Tomescu, antrenorul si fostul sot al campioanei olimpice. Citeva dintre lucrurile pe care le-am considerat importante:
– Pusa face doua antrenamente pe zi. Cam o ora si jumatate de dimineata si 40 de minute dupa-amiaza. Cel de-al doilea antrenament e mai degraba de refacere.
– Valeriu Tomescu critica conceptia, destul de raspindita in Romania, cum ca sportivii au o „platforma” si nu „un virf de forma” pentru a obtine performanta maxima. „De fapt, studiile arata ca omul are „o fereastra de oportunitate” de aproximativ 24 de zile pentru efort la capacitate totala. La Pusa, Beijingul a intrat in acest interval”, spune Valeriu Tomescu.
– Pentru antrenor, ideea de doping nu intra in discutie. „Sintem alta generatie de antrenori. Daca stapinesti fiziologia, daca respecti cartea, atunci nu vei face niciodata ceva care sa-ti pateze reputatia”, crede Valeriu Tomescu.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: